Zoek je een coach? Of twijfel je of coaching jou kan helpen? Maar zie je het niet zitten om urenlang op een sofa te praten over jouw problemen of uitdagingen? Dan is Equine Assisted Coaching®, oftewel coaching met hulp van paarden, misschien wel de methode voor jou!

Equine Assisted Coaching®: de methode

Er zijn vele manieren waarop coaching of therapie met paarden wordt toegepast. Wat is nu precies Equine Assisted Coaching® en wat maakt deze methode uniek? Equine Assisted Coaching® is een actieve, ervaringsgerichte vorm van coaching. Ervaring met paarden is niet nodig. Onder begeleiding van mij voer je – in de buitenlucht – opdrachten uit met een of meerdere paarden. Dat doe je vanaf de grond, je hoeft dus niet op het paard te zitten. Ik geef je vervolgens objectieve observaties terug van wat ik heb gezien bij het paard en bij jou. Soms stel ik daar nog enkele vragen over.

Als coach probeer ik jouw proces zo goed mogelijk te faciliteren. Dat doe ik door de opdrachten en leerervaringen zo uit te kiezen dat ze jou helpen te ontdekken en leren wat nodig is. Hierbij ga ik er vanuit dat jij de oplossing in je hebt, ook al weet je nu misschien nog niet precies hoe die oplossing eruit ziet.

Waar ontstaan coachvragen?

Coachvragen ontstaan vaak in relatie tot een ander. Je hebt bijvoorbeeld last van een vervelende collega, hebt ruzie met je puberende zoon of je voelt je niet gewaardeerd door je partner. In de coaching kan het paard symbool staan voor die ander. Maar coachvragen ontstaan soms ook als je veel ‘in je hoofd zit’ en de link mist met je gevoel. Of als je veel ballen in de lucht te houden hebt en de balans weer eens compleet zoek is.

Waarom coaching met paarden?

Paarden leven in het hier en nu, ze denken niet aan vroeger of aan wat volgende week misschien wel kan gebeuren. Ze reageren vanuit dit hier en nu op wat er is. Dat betekent ook dat als je het paard anders benadert, het anders zal reageren. Zo kun je in een veilige omgeving ontdekken waar jouw coachvraag ontstaat en kun je op zoek naar een oplossing, door te experimenteren. Vaak zijn daar maar weinig woorden bij nodig…

Werken vanuit gelijkwaardigheid

Een belangrijk kenmerk van Equine Assisted Coaching® is dat ik als coach werk vanuit gelijkwaardigheid. Ik sta als coach naast je in jouw proces. Hierbij werk ik vanuit een open houding, alles mag er zijn. Ik ben geen therapeut met diagnoses en behandelplannen en geef je geen advies. Jij bent namelijk uniek. Elke oplossing die een ander voor jou bedenkt is aardig, maar is geen garantie voor succes. Keer op keer blijkt een oplossing die je zelf ontdekt en ervaart, het best te werken.

Op de website van kreac vind je meer informatie over de oorsprong en onderbouwing van deze methodiek.